Geplaatst op

Arganolie – vloeibaar goud van de Boom der schoonheid

Wat is arganolie?

In de binnenlanden van Marokko wordt al eeuwenlang arganolie gewonnen uit de pitten van vruchten die aan de arganboom, Argania spinosa, groeien. De pitten lijken op amandelen en groeien in groen-gele vruchten. De vruchten worden of door geiten direct uit de boom opgegeten of vallen op de grond. Deze worden met de hand geraapt door Berber vrouwen en 4 maanden in de zon gedroogd. Het droge vruchtvlees wordt daarna verwijderd.

Argan noot
Foto:Roger Culos

De droge amandel waarin de pit zit, wordt vervolgens, ook weer met de hand, met een steen gekraakt. De pitten worden gemalen en geperst. Dit arbeidsintensieve proces van kraken, malen en persen duurt dagen. Voor het maken van een liter olie is ongeveer 32 kilogram vruchten – de opbrengst van één boom per seizoen – nodig. Een liter pure arganolie kost meer dan 100 euro en wordt daarom het vloeibare goud uit Marokko genoemd.

arganolie
Foto: Chrumps

Arganolie werking

De olie wordt al eeuwen door de vrouwen zelf gebruikt als huidolie en haarolie. Ook wordt de olie gebruikt in de keuken. Arganolie is hét schoonheidsgeheim van de Marokkaanse vrouw wat inmiddels niet meer zo’n geheim is. De olie uit de Boom der schoonheid wordt sinds 2004 professioneel gedistribueerd door diverse cosmeticamerken. Gelukkig komt dit ten goede van de lokale bevolking die er een bloeiende business door hebben. De arganolie wordt voornamelijk gemaakt door vrouwen en gebruikt voor haarproducten voor vrouwen.

Arganolie bevat tocoferolen (vitamine E) , fenolen, carotenen, squaleen en vetzuren, (80% enkelvoudig onverzadigde vetzuren) De belangrijkste natuurlijke fenolen in arganolie zijn koffiezuur, oleuropeine, vanillinezuur, tyrosol, catechol, resorcinol, epicatechine en catechine. Afhankelijk van de extractiemethode is hij beter bestand tegen oxidatie dan olijfolie.

Arganolie haar

moroccanoil treatmentHoewel de olie traditioneel gebruikt wordt voor het jong houden van de huid, is het inmiddels ook ontdekt als heerlijk haarolie. Om de werking van arganolie op het haar te begrijpen nemen we enkele van Headmasters arganolie haarproducten onder de loep: Moroccanoil Treatment

Moroccanoil Treatment

  • Verbetert de handelbaarheid van het haar
  • Maakt het haar gemakkelijk doorkambaar
  • Elimineert pluishaar veroorzaakt door chemische behandelingen en vocht
  • Geeft meer glans aan gekleurd haar en houdt de kleur langer mooi
  • Verbetert de elasticiteit
  • Geeft haar een natuurlijke glans en een zachtere textuur

Argan Secret Magic

Argan Secret Argan OilArgan Secret is een echt wondermiddel voor je haar. Dit luxueuze gamma haarverzorgingsproducten zorgt voor stralende lokken: sterk, glanzend, gezond en zijdezacht. Het magische ingrediënt van deze bijzondere lijn? Argan olie, het eeuwenoude beautygeheim uit Marokko. Razend populair omwille van z’n buitengewone eigenschappen. Producten uit de Argan Secret lijn zijn o.a.:

Meer haarproducten met deze haarverzorgende olie

We hebben hier 2 merken genoemd met arganolie. Maar in meerdere merken in Headmasters shop wordt deze olie gebruikt. Bijvoorbeeld, Balmain, Kerastase, Oribe, Aveda en onze eigen lieveling SHOW Beauty.

Bekijk hier meer haarproducten met arganolie.